Meetkundige plaats

De meetkundige plaats van de punten R van gelijkzijdige driehoek BRQ met punt Q op de omgeschreven cirkel van gelijkzijdige driehoek ABC is een cirkel.

geogebra
bewijs

Universiteit Leiden

Na 1626 was de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan de winnende hand. Aan de Leidse universiteit was Golius hoogleraar wiskunde en arabisch. Hij heeft in het Midden Oosten gezocht naar de werken van Apollonius over kegelsneden. De oorspronkelijke griekse teksten waren onvindbaar en er waren nog geen complete vertalingen in het latijn. Terug in Leiden heeft hij enkele werken uit het arabisch naar het latijn vertaald. Frans van Schooten Junior studeerde bij Golius, terwijl zijn vader les gaf aan de Ingenieurs­school. Ook Frans van Schooten Junior heeft gepubliceerd over de werken van Apollonius.

Apollonii Pergæi Herstelde Vlacke Plaetsen


Wiskundige Ontdekking

Frans van Schooten Junior ontdekte een bijzondere eigenschap van de omgeschreven cirkel van een gelijk­zijdige driehoek. Hij schreef er in 1646 over in een bijlage van zijn eerste wetenschappelijke werk: "Organica Conicarum Sectionum in Plano Descriptione, Tractatus". Dat boek is in het Latijn geschreven. In 1660 verscheen dit werk zonder de bijlage in het Nederlands in de "Mathematische Oeffeningen" onder de titel "Van de Tuych‑werckelicke beschrijving der Kegel-sneden op een vlack".

Opdracht
Organica … Appendix