www.fransvanschooten.nl

Muqarnas

In islamitische moskeeën zie je vaak abstracte versieringen in een samenspel van regelmaat en variatie. Muqarnas zijn decoratieve elementen die bijvoorbeeld de ruimte boven de ingang van een portaal vullen. Het lijkt erop alsof een grote nis gevuld is met allemaal kleine nisjes. Voor de ambachtsman is het een technische uitdaging om binnen de beschikbare ruimte met een beperkt aantal gestandaardiseerde bouwelementen nieuwe creaties te ontwerpen. In Turkije en Iran maar ook in Moors Spanje of Marokko kun je de mooiste voorbeelden vinden. De vormentaal is een fraaie toepassing van wiskunde en leent zich goed voor een alternatieve les in de klas.

 

4

4

4

Takht i Sulayman

2D ontwerp

3D print

 

In de workshop ontdek je hoe je leerlingen kunt laten werken met patronen, hoe ze met een beperkte set basisfiguren complexe architectuur kunnen opbouwen. Ze kunnen beginnen met ontwerptekeningen in het platte vlak door stukjes papier als bij een puzzel naast elkaar te leggen. Vervolgens kunnen ze met 3D geprinte elementen de ontwerptekening echt na bouwen. In de Turkse stad Beyşehir staat de Eşrefoğlu moskee, gebouwd in de dertiende eeuw, met prachtige muqarnas. Eric Broug heeft op Youtube verhelderende filmpjes geplaatst. Tijdens de workshop nemen we de 3D geprinte elementen mee.

Eric Broug: A Practical Introduction to Muqarnas

Abdelghani Nhari: Constructing a Muqarnas Composition

Eric Broug: Muqarnas

Cristóbal Vila: Isfahan

Yaghan: Decoding ... Takht-I Sulayman

Beyşehir: Eşrefoğlu

Video Beyşehir: Eşrefoğlu

Presentatie Vaknetwerk Amsterdam

Presentatie NWD

Aardig is ook om te weten dat oude kerken in christelijk Armenië ook gedecoreerd zijn met muqarnas.

Bronnen

Eerder workshops over muqarnas zijn verzorgd door onder meer Bart Post, Maartje van der Veen, Susanne Tak, Rogier Bos en Philip van Egmond. Gemeenschappelijke bron is de dissertatie van Sylvia Harmsen.

Dissertatie: Algorithmic Computer Reconstructions of Stalactite Vaults - Muqarnas - in Islamic Architecture, Harmsen, Silvia

NRC Handelsblad: Een zevenhoek te Isfahan

Concrete Meetkunde: Muqarnas

U Talent: Islamitische patronen en Muqarnas

Artikel Euclides: Creatief 'DrieDee': Muqarnas

NWD 2016: Powerpoint en handout

 

top
 


2

top
 


Beyşehir: Eşrefoğlu