Soms staan de planeten Mars en Jupiter samen in het teken Ariës. De omloop van Mars is twee jaar en die van Jupiter is twaalf jaar. Na verloop van tijd zullen beide planeten weer samen aan de hemel staan. Als twee planeten vlak bij elkaar aan de hemel lijken te staan, zijn ze met elkaar in conjunctie. Wikipedia: conjunctie

  1. Na hoeveel jaar en hoeveel dagen staan ze weer samen aan de hemel?
  2. Hoeveel graden zijn ze dan opgeschoven ten opzichte van het teken Ariës?

Ariës is het sterrenbeeld Ram. Wikipedia: Ariës
De precieze omloop van Mars om de zon is 687 dagen (1,88 jaar). Wikipedia: Mars
De precieze omloop van Jupiter om de zon is 4333 dagen (11,86 jaar). Wikipedia: Jupiter

Frans van Schooten leefde tussen 1615 en 1660. In zijn leven hebben Mars en Jupiter een aantal keren in het teken Ariës gestaan: op 27 maart 1620, op 22 april 1631 en op 10 februari 1656. Het is heel goed mogelijk dat Frans van Schooten Junior hier van geweten heeft. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn voor de datering van deze opdracht. Als deze opdracht van zijn vader is, dan zou het een verwijzing kunnen zijn naar het jaar 1620. In 1631 is Frans Junior bijna student en geeft zelf nog geen les. Daarom is 1631 eerder een aanwijzing dat zijn vader, Frans Senior, of een tijdgenoot deze opdracht bedacht heeft. Het jaar 1656 is kort voor het verschijnen van zijn levenswerk "Mathematische Oeffeningen". Dat pleit ervoor dat Frans Junior de opdracht toen bedacht heeft.

In een toelichting bij deze opdracht maakt Van Schooten een soortgelijke opdracht met een horloge. Een andere hypothese is daarom dat Frans van Schooten begonnen is met een horloge en daar later de opdracht met planeten en sterrenbeelden bij bedacht heeft.

Omdat Mars en Jupiter ongeveer iedere 2,2 jaar samen aan de sterrenhemel staan, had Frans van Schooten evengoed andere sterrenbeelden kunnen verwerken in zijn opdracht. Omdat hij voor Ariës koos, nemen we aan dat hij de actualiteit in de opdracht verwerkt heeft. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij zomaar iets bedacht heeft. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze opdracht van Frans Senior is (1620 of 1631) of van Frans Junior (1656)

Op internet staan programma´s om de data van het samenvallen van sterren en planeten uit te rekenen. Bovenstaande data zijn door dhr van Gent (Universiteit Utrecht) met Solex uitgerekend. Solex