Bart en Quynh-Nhi werken ingespannen en met plezier samen. Hun uitwerking is overzichtelijk en de schetsen zijn zo duidelijk, dat achteraf goed te zien is wat ze goed en fout gedaan hebben. Allebei hebben ze geen B-advies gekregen van hun 3 vwo docent, maar ze kiezen toch voor Wiskunde B in de bovenbouw.
Over de inleiding is geschreven in de docentenhandleiding.
Voorafgaand is in de uitleg wel verteld over logica (Klara is een ...) en zorgvuldig redeneren (de drie stappen ALS - DAN - DUS),
maar niets over het zorgvuldig, gedetailleerd uitschrijven van een meetkundige redenering.
Hieronder staan de deelopdrachten en het commentaar bij hun uitwerking.
Hun redenering begint bij ∠B=∠F. Onduidelijk is welke zijdes volgens hen gelijk zijn. Later zijn zij preciezer en benoemen zij wel wat zij bedoelen.
Zij benoemen de gelijkbenige driehoek en constateren terecht dat dan de basishoeken gelijk zijn. Dat is voor hen zo vanzelfsprekend dat zij de argumentatie achterwege laten (iedere gelijkbenige driehoek heeft gelijke basishoeken).
Bart en Quynh-Nhi suggereren in de hulptekening dat ∆BDF gelijkbenig is, verwoorden het niet, gebruiken het verder ook niet en laten het ook in de hoofdtekening niet zien.
Bart en Quynh-Nhi gaan verder met het zoeken naar gelijke hoeken en besteden minder aandacht aan het benoemen van gelijke zijden, hoewel ze er in vervolgopdrachten wel gebruik van maken.
En weer vinden ze twee gelijke hoeken.
Hun eerste antwoord is zwaartelijn, maar later maken ze er bisectrice van.
Verschillende conclusie kunnen we trekken uit het werk van Bart en Quynh-Nhi. Allereerst valt op dat ze het accent meer leggen op gelijke hoeken dan op gelijke zijden of vergrotingen. Deze uitwerking laat duidelijk zien hoe ongewoon leerlingen het vinden om uitvoerig en precies antwoord te geven. Het stramien ALS - DAN - DUS komt bij hen niet uit de verf. Daarom is de formulering van de deelopdrachten aangepast. De DUS stap krijgt meer nadruk.
Belangrijk is ook dat een verkeerd antwoord geen stopper is. Leerlingen door kunnen gaan met de volgende deelopdracht.